KELEBIHAN PUASA

Image result for ramadhan

Setiap perkara dalam Islam  samaada yang berupa suruhan ataupun tegahan, mengandungi tujuan ( Maqaid As-Syar’iyyah ) bagi kebaikan hambanya.  Begitulah halnya dengan ibadah puasa yang sedang kita kerjakan. Natijah dari puasa akan melahirkan insan yang bertaqwa ( berintegriti ).Taqwa memberi maksud mengerjakan apa yang diperintah dan meninggalkan apa yang dilarang.

    Puasa juga boleh menjadikan seseorang sihat tubuh badan.  Punca penyakit biasanya akan dikaitkan dari faktor keturunan atau memang telah ditakdirkan sakit sejak dari ia dilahirkan atau keadaan alam dunia yang semakin  tercemar.   Namun berdasarkan kajian, penyumbang terbesar punca penyakit adalah disebabkan amalan dan tabiat pemakanan serta gaya hidup seseorang.  Walaupun nabi S.A.W ada menyatakan bahawa: ” setiap penyakit ada ubatnya  kecuali  tua dan mati” ( maksud hadis ) namun  nabi juga berpesan : “mencegah itu lebih baik dari mengubati” ( maksud hadis ).

    Maka dapat kita fahami bahawa penyakit amat berkait dengan makanan. Pakar-pakar pemakanan pun telah menetapkan tentang  piramid makanan iaitu cara pemakanan yang betul. Jika diamalkan maka  ia adalah satu jaminan kepada kesihatan tubuh badan. Sebab itu nabi menyatakan: “Punca penyakit adalah dari perut (makanan)”( maksud hadis ).

    Makan dan minum adalah satu keperluan kita sebagai manusia. Dari sudut Islam bahawa makan dan minum diletakkan sebagai  wajib pada adat tetapi harus pada syarak. Allah S.W.T menyatakan dalam al-Quran  : “Makanlah dan minumlah tetapi jangan berlebih-lebihan” ( maksud al-quran ).

    Satu perkara yang sangat baik untuk kita fikirkan bersama ialah apa yang dinyatakan oleh nabi S.A.W, ” makanlah ketika kamu lapar dan berhentilah sebelum kenyang ” ( maksud hadis ). Amalan ini kalau dapat dilakukan pastinya tahap kesihatan kita terjamin. Maka ibadah puasa adalah antara cara kita untuk merealisasikan pesanan nabi dalam mengawal pemakanan. Disamping itu juga  aktiviti riadhah  patut dilakukan sekurang-kurangnya pada tahap yang minima. Jika kita mampu lakukan sebagaimana yang dibicarakan tadi maka kita yakin apa yang dinyatakan oleh nabi S.A.W akan berlaku: ” Berpuasalah kamu nescaya kamu akan sihat” ( maksud hadis ). Islam amat menitik beratkan soal kesihatan. Oleh kerana itulah   nabi bersabda: ” Mukmin yang kuat (sihat ) itu lebih baik dari seorang mukmin yang lemah” ( maksud hadis ).Wallahua’lam.

Sumber: http://www.jais.gov.my/article/kelebihan-puasa

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s