RESEPI AYAM BUTTERMILK

Bahan-bahannya :
  1. ayam yang telah di potong kecil-kecil [perap sekejap dengan kari]
  2. 3 sudu besar butter [ikut kesesuaian pada ayam banyak ataupun sedikit]
  3. 2 sudu besar tepung gandum
  4. 2 sudu besar tepung jagung
  5. 1/2 tin susu cair
  6. 3 bijik bawang kecil – hiris
  7. 3 bijik bawang putih – hiris
  8. cili api – di potong [kalau nak pedas letak banyak kalau taknak pedas tak payah letak]
  9. beberapa tangkai daun kari [lebih kurang 3 batang tangkai daun kari]
Cara nak memasaknya :
  1. gaulkan tepung jagung dan tepung jagung ke dalam ayam yang telah di perap dengan kari
  2. goreng ayam sehingga masak [guna minyak biasa sahaja]
  3. panaskan kuali, masukkan butter.
  4. butter telah cair, masukkan hirisan bawang, cili api, daun kari.
  5. setelah bawang sudah garing sedikit, masukkan susu cair.
  6. setelah susu cair mendidih, masukkan ayam, masak sehingga memekat.
  7. siap untuk di hidang..sedap di makan masa panas-panas.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s