KERJA VS KERJAYA

16.9-Web-banner-for-72-point-press-release-1024x577

Rupa-rupanya terdapat perbezaan antara kerja dengan kerjaya..

KERJA? Suatu pekerjaan yang bertujuan untuk mendapatkan wang manakala KERJAYA adalah mengejar cita-cita sepanjang hayat atau kursus umum ke arah perkembangan ke arah matlamat diri dalam sepanjang hayat.

Misalnya, jika kita lihat seseorang yang mempunyai kerja yang tetap tetapi masih membuat pendapatan sampingan seperti membuat bisnes kecil-kecilan. Itu bermakna orang tersebut memulakan kerjaya mereka. Membina sesebuah kerjaya bukan perkara yang mudah. Hal ini kerana kerjaya memerlukan masa, pengalaman dan pengetahuan yang khusus dalam bidang tersebut. Perlu ke ada kerjaya? Cuba anda fikir, jika tempat yang anda bekerja tiba-tiba muflis, anda cuma cukup duit tabungan untuk beberapa bulan, kemudian pada tahun itu, berlaku kemelesetan ekonomi dimana syarikat-syarikat banyak membuang pekerja mereka untuk mengurangkan kos yang mereka tanggung. Jadi apa yang perlu anda buat? Untuk elakkan daripada berlaku, anda perlu memikirkan masa hadapan anda dengan membina kerjaya. Tetapi kerja anda juga boleh dijadikan sebagai kerjaya. Haaa bagaimana pula tu?

Misalnya, anda bekerja sebagai Pereka Grafik di sebuah syarikat dan telah bekerja selama 10 tahun.. Semestinya anda sudah berpengalaman, bukan? Dengan pengalaman anda, anda boleh menjalankan perniagaan sendiri dengan menjadi seorang freelancer atau menubuhkan syarikat rekaan sepenuh masa dalam bidang anda.

Contoh yang paling hampir, seorang pensyarah saya, beliau merupakan seorang pensyarah yang mengajar subjek logo dan identiti korporat. Pada masa yang sama, beliau mengambil tempahan membuat logo.

02

HASIL LOGO YANG DIREKA OLEH BELIAU

Jadi mana satu pilihan anda? KERJA? KERJAYA? 

Sumber: https://blog.maukerja.my/kerja-vs-kerjaya-apa-bezanya-mana-satu-pilihan-anda

                http://syahrulasriomar.blogspot.my/2016/11/kerjaya-sebagai-pereka-grafik.html

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s